Tips tegels leggen

Tips tegels leggen

Gaat u zelf tegels leggen ten behoeve van bijvoorbeeld een terras of tuinpad, dan is het uiteraard de bedoeling dat het er voor de komende jaren mooi bij zal liggen. Graag geven wij u een aantal praktische tips die u hierbij een eind op weg zullen helpen! Komt u er alleen niet helemaal uit, dan kunt u natuurlijk altijd contact op nemen met een tegelzetter bij u in de buurt. Onze tegelzetter kan u altijd een handje helpen.

Ontwerp maken

Ook een professionele tegelzetter werkt volgens een ontwerp; begin dus nooit ‘zomaar’ met het tegelen. Maak van te voren een ontwerp en teken dit op schaal uit. Houd daarbij rekening met de punten zoals afvoerputjes, regenpijpen en deuren. Denk ook goed na over welke afmeting u voor ogen heeft. Wilt u bijvoorbeeld een terras tegelen? Dan heeft u al snel 3 x 4 meter nodig.

Zandbed

Let op dat de tegels gelegd moeten worden op een zandbed met een minimale dikte van 10 à 15 cm. Maar dit is een algemene richtlijn. Maakt u bijvoorbeeld een oprit en gaat deze zwaar belast worden, dan is het verstandiger een dikte van 25 cm aan te houden. Is er een slappe ondergrond, zoals bijvoorbeeld klei? Ga dan uit van een zandbed van 20 cm.

Schoon werken

Belangrijk is dat u tijdens het tegelleggen zo schoon mogelijk werkt; verwijder tijdens uw werkzaamheden direct alle cementresten die buiten de voegen terecht zijn gekomen. Werkt u met natuursteen? Dan is het werken met schoon zand noodzakelijk en er moet gewerkt worden met cement van goede kwaliteit. Heeft u een lichte natuursteen aangeschaft? Kies dan voor trascement en zorg ervoor dat de ondergrond goed doorlatend is. Twijfelt u over de juiste materialen? Raadpleeg dan uw tegelzetter voor advies.

Tegels nooit inwassen!

Heeft u al eens plavuizen gelegd in huis en bent u nu van plan een tuin, oprit of terras aan te leggen? Dan moet u er absoluut erg in houden dat in dit geval de voegen tussen betonnen tegels niet ingewassen mogen worden! Beton werkt namelijk als een magneet op cement, met als gevolg dat het cement zich meteen op alle betonnen producten vastzet en er nauwelijks of niet meer af te krijgen is! Gebruik voor het dichtsmeren van de voegen tussen uw tegels vrij stevige specie en een voegspijker. Uw tegelzetter kan u hierbij adviseren.

Offerte aanvragen

 
Tegelzetter Expres werkt alleen samen met specialisten die in bezit zijn van het Kluskeurmerk. U bent hierdoor verzekerd van kwaliteitscontrole op het werk en controle op de bedrijfsvoering van de aangesloten bedrijven.

Comments are closed.